Str. Ion I.C. Brătianu | 400079 Cluj-Napoca | România
slider 13.jpg
slider 01.jpg
slider 02.jpg
slider 12.jpg
slider 03.jpg
slider 04.jpg
slider 05.jpg
slider 06.jpg
slider 11.jpg
slider 10.jpg
slider 09.jpg
slider 08.jpg
slider 07.jpg
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Coperta Carmen Aleatorism EN 2022

Carmen Plaian - Aleatorismul: o etapă revoluționară în creația muzicală a secolului al XX-lea

titlu orginal: Aleatorism : a revolutionary creative stage in twentieth century music 

Lucrarea muzicologică prezentă reprezintă singurul studiu asupra fenomenului numit aleatorism, tratat ca atare și încadrat în muzica secolului al XX-lea, în special în anii '50 și '75. Autorul folosește acest termen ca atare, impunându-l astfel în muzicologia românească și mondială.

Conținutul studiului validează poziția creativă a acestei tendințe care aduce "mutații colosale" chiar și în raport cu tradiția muzicii moderne din prima jumătate a secolului al XX-lea.

În abordarea muzicologică a subiectului, autorul este conștientă (așa cum rezultă din Argument) că atenția tuturor cercetătorilor anteriori a fost absorbită de explozia semiotică cu adevărat devastatoare, în raport cu cea tradițională din aproximativ un mileniu. Astfel, ea afirmă, prin prezentarea a numeroase opere de o valoare deosebită, că această tendință muzicală reprezentată de compozitori precum Iannis Xenakis, Karlheinz Stockhausen, Krzysztof Penderecki, György Ligeti și alții, este similară cu suprarealismul lui Pablo Picasso, Salvador Dalí în pictură, sau cu dadaismul și absurdul lui Eugen Ionesco și Samuel Beckett în literatură, conferind aleatorismului statutul unei etape muzicale-istorice în secolul al XX-lea.

Studiul devine și mai valoros prin faptul că, la final, cuprinde în această tendință - cu o întârziere necesară de aproximativ 15 ani - școala românească de compoziție, precum și interpretarea muzicală.

Constantin Rîpă

Nr. pagini: 152

ISMN 979-0-707664-77-3
ISBN 978-606-645-209-0