Adrian Pop - Mărțișoare și buruieni
Opt cântece pe versuri de Tudor Arghezi
Versul lui Tudor Arghezi, cel care a cutezat a da simbolismului francez al lui Baudelaire o replică mândră și viguroasă prin inflorescențele balcanice fruste ale Florilor de mucigai, este magic. De la cele mai tandre înduioșări ale microcosmosului domestic de la Mărțișor la cele mai vitriolate invective cu grai buruienos ale blestemelor, de la frământările existențiale profunde ale psalmilor la micile întâmplări din prisacă văzute cu ochiul candid al copilului se țese covorul unei imagistici neobișnuit de bogate și al unui registru extrem de larg al expresiilor, cărora geniul poetului le-a dat substanță și înălțime.
Din acest univers de perspective, ciclul de față a pornit în căutarea rezonanțelor intime ale mărțișoarelor, cu simbolistica lor naivă, sinceră și tandră, intersectate cu polisemicele trimiteri ale buruienilor – nu doar natură vegetală, ci și încifrări de sensuri cu pante uneori amenințătoare sau chiar tragice. Selecția textelor conferă ciclului o structură polarizată din punct de vedere expresiv, valorificată prin varii moduri de exploatare a contrastului. Punctele de pornire se află în ciclurile argheziene Mărțișoare și Buruieni (incluse în volumul cuprinzător de Versuri, 1966), dar perspectiva se lărgește cu poezii sau fragmente din alte cicluri învecinate cronologic, care se raliază registrului de expresie poetică dat de cele două categorii tutelare și îl întregesc.
Cele opt cântece au structuri și extensiuni proprii unor lieduri de sine-stătătoare (ce vor putea fi ca atare detașate și interpretate separat); dramaturgia succesiunii, a raporturilor muzicale, a contrastelor și completărilor reciproce fac însă ca prezentarea optimă a opusului să fie totuși aceea în formă de ciclu.
Adrian Pop
Nr. pagini: 40
ISMN 979-0-707664-05-6
ISBN 978-606-645-165-9